Näin saat matkasta enemmän irti! 8 vinkkiä


Näin saat matkasta enemmän irti! 8 vinkkiä

08.05.2017

Uuden matkakohteen, hotellin, maan ja koko reissun anti on kiinni pääasiassa sinusta itsestäsi, uskot sitä tai et. Matkakohde ei ole itsessään huono ja kamala, ihmiset eivät ole töykeitä, hotelli ei ole surkea ja matka itsessään ei ollut tylsä, vaan kaiken värittää ja sävyttää oma suhtautumisesi siihen. Lue vinkit siitä, kuinka voit saada antoisamman reissun ja ikimuistoisemman kokemuksen jokaiselta reissultasi pelkästään asennettasi muuttamalla!

Aivan ensimmäisenä käytä muutama minuuttii siihen, että pohdit mitä lähdet ulkomailta hakemaan? Arjen unohdusta? Rentoutumista? Aurinkoa? Kokemuksia? Uutta näkökulmaa ja uusia elämyksiä? Oli motiivi mikä tahansa, on varmaa, että avoimella ja vastaanottavalla, positiivisella asenteella saat tuota kaikkea enemmän!

1. Pois mukavuusalueelta

Pitäydytkö tutussa ja turvallisessa myös ulkomailla? Syöt vain pitsaa kun et uskalla maistaa mitään uusia ruokia? Matkustat aina samaan matkakohteeseen ja samaan hotelliin? Ihmiselle tutkitusti tekee hyvää rikkoa rutiineja ja ulkomailla jos jossain se on helppoa ja usein täysin pakollista. Anna siis itsellesi mahdollisuus maistaa, haistaa, kokea, kuulla, nähdä uutta avoimin ja positiivisin mielin.

2. Ota selvää matkakohteesta

Vaikka olisit menossa rentoutumaan rantalomalle, eikä alkuperäiseen suunnitelmaasi kuulu mitään muuta kuin aurinkoa ja hyvää ruokaa ja juomaa, kannattaa silti ruokkia omaa mielikuvitustaan ja uteliaisuuttaan lukemalla matkakohteesta etukäteen. Historiaa, yhteiskuntaa, kulttuuria, musiikkia, taidetta, arkea, tekemistä, ihmisiä... mitä tahansa. Netistä löytyy tietoa, mutta kirjastosta löytyvät matkaoppaat ovat usein todella monipuolisia ja tempaavasti kirjoitettuja. Ulottuvuutta antaa myös matkakohteeseen sijoittuva romaani tai paikallisen kirjailijan teos.

3. Väljyyttä ja joustavuutta budjettiin

Reissussa useimmille merkittävin kokemuksia ja elämyksiä rajoittava asia on liian tiukka matkabudjetti. Lennot ja hotellit varataan säästetyillä rahoilla, mutta itse reissuun ei varata tarpeeksi käyttörahaa ja koko reissu täytyy sitten pihistellä. Tämä on todella yleistä etenkin nuorilla reissaajilla. Liiallinen pihistely voi antaa kuitenkin huonon maun koko reissusta, joten on tärkeää tavalla tai toisella saada budjettiin väljyyttä edes hieman. Kun suunnittelet budjettia varaa ylimääräinen summa, oliko se sitten vaikka vain satanen, rahaa yllättäviin menoihin, joka voi olla pakollista tai jotain todella kivaa. Tällöin vältyt ylimääräiseltä pihistelyn tuomalta stressiltä reissussa.

4. Ota paikallinen kulttuuri huomioon!

Tämä on yleinen moka, joka aiheuttaa ärtymystä paikallisissa, eli turistit eivät huomioi sitä, että ihmiset elävät kohteessa arkeaan ja esimerkiksi pukeutuvat miten sattuu kaupungilla. Vaikka kohteessa olisi kuuma, bikinit kuuluvat vain altaalle ja rannalle, eivät muualle, edes rantakadulle. Kannattaa muistaa, että kohteessa on myös muita kuin minä itse ja ihmiset elävät ja asuvat siellä tavallista elämäänsä.

5. Älä kuvaa miten sattuu

Kamera ja kännykkä eivät kuulu mihin tahansa etkä voi kuvata mitä tahansa ja missä tahansa. Pyhissä paikoissa, kuten kirkoissa, ei ainakaan messun aikana kannata kuvata ollenkaan. Myös historiallisesti merkittävissä paikoissa, joihin liittyy paljon tunnetta, esim keskitysleireissä, kuvaamisen kanssa täytyy olla erityisen hienotunteinen. Ihmisiltä on kohtelaista kysyä lupaa kuvaamiseen etukäteen.

6. Käyttäydy kohteliaasti

Tärkeintä on muistaa, että et ole ainoa ihminen maailmassa, vaikka olisitkin juuri uudessa paikassa eikä kukaa sinua tunne! Yhtä lailla muut ihmiset pitää ottaa huomioon, heille täytyy olla ystävällinen ja kohtelias myös ulkomailla. Huonosta käytöksestä ja törttöilystä jää itselle ja muille paha mieli ja sellaisesta saatta joutua kantamaan häpeää loppuelämän vaikka sillä hetkellä ei tuntuisi missään.

7. Älä valita turhasta

Näe positiiviset asia, sillä kaikessa niitä on! Jos jokin asia on huonosti esim hotellissa tai ravintolassa, huomauta ihmeessä asiasta kohteliaasti ja jämäkästi, mutta älä marise. Tällöin pilaat oman ja muiden lomasi, sillä mikäli marinan ja valittamisen aloittaa sitä voi ihan varmasti jatkaa vaikka koko loman, aina löytyy jotain valittamista. Ja aina löytyy jotain ilon aihetta myös!

8. Ole läsnä

Eniten saat mistä tahansa irti kokemuksia silloin, kun olet aidosti läsnä. Jätä siis tarkoituksella puhelin, jopa kamera, vähäisemmälle huomiolle ja vain keskity tähän hetkeen. Aistimaan, kuulemaan, näkemään, maistamaan, tuntemaan kaikkea mahdollista uutta ympärillä. Sinun ei tarvitse ymmärtää tai tulkita sitä kaikkea, riittää, että havainnoit. Tulkinnan aika on myöhemmin, mutta sitä et voi tehdä jos et ole ensin havainnoinut!

Ihanaa ja kokemuksellista matkaa!


Takaisin
Varaahotelli.fi - Hotelli helposti netistä